Jäta vahele peasisuni

Functii Hash si Blockchain

Funcțiile Hash sunt utilizate în mod obișnuit pentru a proteja integritatea datelor. Având în vedere un hash de încredere al datelor, este posibil să calculați hashul datelor și să comparați cele două valori. Dacă se potrivesc, este posibil ca datele să nu fi fost modificate de la crearea hash-ului original.

Registrul digital al blockchain-ului este conceput pentru a stoca informații valoroase care pot beneficia un atacator dacă este modificat în favoarea lor. În plus, acest registru este stocat și transmis de o rețea de noduri de neîncredere reciprocă.

Ca urmare, blockchain-ul are o serie de utilizări diferite pentru funcțiile hash și protecția integrității pe care le oferă. Unele dintre cele mai frecvente utilizări ale funcției hash în blockchain includ:

Semnături digitale: funcțiile Hash sunt o parte vitală a algoritmilor de semnătură digitală, rezumând datele la o valoare compactă, păstrându-și totodată integritatea. Semnăturile digitale sunt utilizate pentru păstrarea integrității și autentificării datelor pentru tranzacțiile și blocurile blockchain

Arborii Merkle: Arborele Merkle rezumă o listă de tranzacții conținute într-un bloc într-o singură valoare într-un antet de bloc. Folosesc funcții de hash pentru a se asigura că este imposibil să găsești doi copaci Merkle cu același hash de rădăcină. În acest fel, prin stocarea hashului rădăcină într-un antet de bloc și protejarea integrității antetului blocului, este protejată și integritatea tranzacțiilor conținute în corpul blocului.

Consensul de dovadă a muncii: algoritmul de consens a dovezii muncii definește un bloc valid ca unul al cărui antet are o valoare hash mai mică decât un prag dat. Rezistența la coliziune a funcției Hash este esențială aici, deoarece asigură că găsirea unui bloc valid este dificilă

„Lanțurile” blockchain-ului: fiecare bloc din blockchain conține hash-ul antetului blocului anterior din antetul său. Acest lucru asigură faptul că schimbarea unui singur bloc în blockchain fără detectare este imposibilă. Modificarea unui bloc din lanț necesită generarea de noi versiuni ale fiecărui bloc următor, creșterea dificultății și contribuirea la păstrarea integrității registrului digital al blockchain-ului

Un exemplu de SHA 256:

Într-un blockchain, hashurile sunt folosite pentru a conecta blocurile între ele și pentru a crea lanțul. Fiecare bloc nou adăugat la blockchain va avea detaliile tranzacției - Suma, adresa expeditorului și a destinatarului, marcajul de timp și, cel mai important, informațiile blocului anterior (tranzacție) stocate ca valoare hash. Toate aceste informații se convertesc din nou într-un ID de tranzacție, care este valoarea hash a acelui bloc.

SHA256(index + prevHash + Timestamp + Data + Nonce)

Pentru a verifica valorile, puteți utiliza https://guggero.github.io/blockchain-demo/

Viimati muudetud: Wednesday, 28. July 2021, 09.51 AM