Semnăturile digitale, precum semnăturile scrise de mână, sunt unice pentru fiecare semnatar. Furnizorii de soluții de semnătură digitală urmează un protocol specific, numit PKI.
PKI cere furnizorului să utilizeze un algoritm matematic pentru a genera două numere lungi, numite chei. O cheie este publică, iar o cheie este privată.
Atunci când un semnatar semnează electronic un document, semnătura este creată utilizând cheia privată a semnatarului, care este întotdeauna păstrată în siguranță de către semnatar. Algoritmul matematic acționează ca un cifru, creând date care se potrivesc cu documentul semnat, numit hash și criptează aceste date. Datele criptate rezultate sunt semnătura digitală. Semnătura este, de asemenea, marcată cu ora la care a fost semnat documentul. Dacă documentul se modifică după semnare, semnătura digitală este invalidată.
De exemplu, Alice semnează un acord pentru a vinde un multiproprietate folosind cheia privată. Bob primește documentul. Bob primește și o copie a cheii publice a lui Alice. Dacă cheia publică nu poate decripta semnătura (prin intermediul cifrului din care au fost create cheile), înseamnă că semnătura nu este a lui Alice sau a fost modificată de când a fost semnată. Semnătura este apoi considerată invalidă.