Salt la conţinutul principal

Utilizarea functiilor hash in Proof-of-Work

Algoritmii de extragere a dovezii de lucru blockchain utilizează o clasă specială de funcții hash care sunt intensive în calcul și intens în memorie. Aceste funcții hash sunt concepute pentru a consuma o mulțime de resurse de calcul și multă memorie și pentru a fi foarte greu de implementat în dispozitivele hardware.

Bitcoin folosește sistemul Hashcash de lucru.

O aplicație a acestei idei este utilizarea Hashcash ca metodă de prevenire a spamului prin e-mail, necesitând dovezi ale faptului că conținutul e-mailului (inclusiv adresa To), pe fiecare e-mail. E-mailurile legitime vor putea face treaba pentru a genera cu ușurință dovada (nu este necesară multă muncă pentru un singur e-mail), dar e-mailurile de mesaje spam vor avea dificultăți în generarea probelor necesare (care ar necesita resurse de calcul imense).

Dovezi de lucru Hashcash sunt utilizate în Bitcoin pentru generarea de blocuri. Pentru ca un bloc să fie acceptat de participanții la rețea, minerii trebuie să completeze o dovadă a muncii care acoperă toate datele din bloc. Dificultatea acestei lucrări este ajustată astfel încât să limiteze rata la care blocurile noi pot fi generate de rețea la unul la fiecare 10 minute. Datorită probabilității foarte scăzute de generare cu succes, acest lucru face imprevizibil ce computer lucrător din rețea va putea genera următorul bloc.

Funcția hash de exploatare minieră ETHash folosită în blockchain-ul Ethereum. ETHash este funcția hash dovadă de lucru în blockchain-ul Ethereum. Este o funcție hash intensivă în memorie (necesită multă memorie RAM pentru a fi calculată rapid), deci se crede că este rezistentă la ASIC. Mai multe despre ETHash puteți găsi aici: https://eth.wiki/en/concepts/ethash/ethash

Funcția hash de extragere a dovezii de lucru Equihash utilizată în Zcash, Bitcoin Gold și alte câteva blockchains. Equihash este funcția hash dovadă de lucru în blockchain-urile Zcash și Bitcoin Gold. Este o funcție hash intensivă în memorie (necesită multă memorie RAM pentru calcul rapid), deci se crede că este rezistentă la ASIC.


Ultima modificare: Wednesday, 28 July 2021, 09:52